Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Tuesday, April 27, 2010

From Brown to Blue - 76 years of RMN excellence...

entri ulang tahun RMN....ready to serve...!!

terima kasih...

76 tahun dulu...RMN hanyalah pasukan reserve negeri2 selat yg bernaung di bawah pemerintahan British...dgn aset sedekah berupa bot peronda dan bot tempur...dgn keupayaan terhad kpd operasi pesisir pantai...

76 tahun kemudian...RMN menjadi kuasa tentera laut biru...dgn aset dan kelengkapan yg mempu meredah samudera beribu2 batu demi menjaga aset2 berkepentingan dan tinggi nilai dr segi ekonomi milik negara yg bersepah2 di lautan luas...baik dlm laut antarabangsa mahupun dlm wilayah laut negara...


ucapan terima kasih...

itulah yg mampu seorang fellow seafarers dpt berikan...x mampu utk beri sejumlah dana berbillion dollar utk peningkatan keupayaan aset...atau utk berhadapan kamera wartawan utk buat statement media...namun cukup utk menaikkan semangat dan iltizam utk terus menabur khidmat...dgn harapan agar RMN akan terus maju kedepan walau apa pun org nak kata...


sesungguhnya...kami ingat akan segala jasa...walaupun beribu batu nautika dari tanah air...

terima kasih....

terima kasih krn escort kapal sy....

terima kasih sbb escort kapal kami...sebab kalau xde yg escort...lanun al kunta kinte ni lg senang dan lg hepi utk panjat naik kapal kami...

terima kasih jugak sebab jaga offshore platform kompeni...sebab kat situlah kompeni bikin duit...bikin kerja...kasi kerja dan buat lg byk duit utk bayar cukai kat kerajaan pastu dpt beli byk lg equipment ngan aset utk RMN...dan jugak utk bayar gaji kami bulan2...itu lah periuk nasik semua...


terima kasih kpd unsung heroes yg terdiri dr sea staff yg join PSSTLDM dan berkhidmat bersama2 RMN kat BM5...kapal yg menjadi vanguard kpd kapal2 merchant yg diregister di Penang dan Port Klang...



terima kasih PASKAL...u guys are the best...!!



terima kasih pilot Super Lynx...terima kasih pilot Fennec...pasni aku doa korang dapat EH-101 lak..wahaha...


terima kasih KD Sri Inderapura..sygnya kamu dah decomissioned..tp jasa mu x kami lupa...oh..buat warga KD Mahawangsa ngan KD Inderasakti pun x kami lupakan..


terima kasih Lekiu class frigate dan anak2 kapalnya...main surface combattant dlm fleet yg paling canggih dan kool gak...thanks for the escort...


terima kasih gak kat NGPV dan anak2 kapal sekalian...pasni suruh dockyard bikin lg kapal...wahaha

akhir sekali...

terima kasih kpd seluruh warga pegawai dan anggota RMN..baik divers..submariners..protela..pegawai2 dan anggota markas armada..markas bantuan..markas pendidikan..seluruhnya..tanpa korang siapa lg nk jaga wilayah laut negara dan pesisir pantai yg luas tuh...and ship without crew is useless..


Train..
Lead..
Develop..
Manage...

Sedia Berkorban...


selamat ulangtahun ke-76 TLDM...


-come to sea and see for yourself-

6 comments:

Cik LeYha~~~ said...

to your father? pegwai paskal kan die? =)

ikansadinmknorang said...

to all...org tua pn sama gak...sekali harung...wahahaha..

kudabesi said...

Hail Navy,

Join Navy See The Girl ;-)

ikansadinmknorang said...

hail..hail..hail...!!!!

see the girl araound the world...

Cik LeYha~~~ said...

see the girl angguk korng...hahaha

ikansadinmknorang said...

erk...cik leyha marah..huhu