Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Monday, May 24, 2010

story of watchkeeping officer - oh...now my flight date has change..??

entri perubahan waktu penerbangan dlm bahasa inggeris...fine..i`m still going to fir`aunland rite...??..if not then i have to call up the army of Anubis...


pak arab call this canal....Qanaat El Suweis...canal pilot love to rembat rokok kapal as well...


got call from the office again yesterday evening...this time...they told me my flight plan on 28th were carry forward to 30th...which means im gonna stuck at KL for 2 days instead of 2 days at the land of pyramids and mummies...thank god...goodness heavens...

which also means that rite after my plane touches down at Cairo..i`ll be rushing to catch up with my ship at Suez on the 31st...great...now instead of relaxing care free journey...it become a hectic one...for sure something not good would happen while im out there...but god..how i pray not to get into trouble....

but which ever way it is...its a good thing that im going onboard....damn...i didnt have the slightest idea on what to expect....maybe chief put me on day work with cadets...stenciling pipelines and identifying tanks..ooh...day work is good...hahaha....

still got many days to go...

-come to sea and see for yourself-

Friday, May 21, 2010

MUSE - Neutron Star Collision (love is forever)

entri neutron....dan hati kita bersatu umpama perlanggaran bintang neutron....




I was searching
You were on a mission
Then our hearts combined like
A neutron star collision

I have nothing left to lose
You took your time to choose
Then we told each other
With no trace of fear that...

Our love would be forever
And if we die We die together
And lie, I said never
'Cause our love would be forever

The world is broken
Halos fail to glisten
You try to make a difference
But no one wants to listen

Hail, the preachers, fake and proud
Their doctrines will be cloud
Then they'll dissipate
Like snowflakes in an ocean

Love is forever
And we'll die, we'll die together
And lie, I say never
'Cause our love could be forever

Now I've got nothing left to lose
You take your time to choose
I can tell you now without a trace of fear
That my love will be forever
And we'll die we'll die together
Lie, I will never
'Cause our love will be forever

-come to sea and see for yourself-

Thursday, May 20, 2010

kapal best - HMNZS Canterbury (L-421)

entry for those who were looking for military sealift ship...yes...this include those from the RMN...this might be a good idea...scrap Dokdo...its too expensive...


HMNZS Canterbury (L-421) multi role vessel

this is New Zealand navy first strategic sealift ship...ok this is not breaking news since the NZ had been using this ship circa 2007...

NZ navy been looking for replacement for its previous sealift vessel..the Charles Upham which failed to aquire funding for refit...the new programme under the name Project Protector is to maintain sealift capability in the South Pacific...the project also include a number of offshore and inshore patrol vessel....

back to the Canterbury...

HMNZS Canterbury (L-421) is a 9000 tonne..131metre length multi role vessel build based on civillian Roll On Roll Off vessel...designed by Merwede Shipyard of Netherlands and subcontracted to Tenix of Australia...keel was laid on September 6th 2005 and completed in February 2006...her hull is ice strengthened which gave her the ability to operate in sub antarctic waters

nice looking warship....nice one....


She is propelled by 2 Wartsila CODADE engine capable of moving at baseline speed of 19.6 knots and economic speed of 16 knots..covering 8000Nm...and armed with 1 x Remote Controlled MSI DS25 Stabilized Naval Gun with 25mm M242 Bushmaster cannon and 2 x .50 calibre machine guns



one of many types of military vehicle which could be carried by Canterbury..the NZLAV...cool APC eh..haha


HMNZS Canterbury had various facilities...ranging from a cargo space of 1,451 m² capable with possible loadout of various military vehicle which consist of14 Pinzgauer Light Operational Vehicles, 16 NZLAV light armoured vehicles, 7 Unimog trucks, 2 ambulances, 2 flat bed trucks, 7 vehicle trailers, 2 rough terrain forklifts, 4 ATV-type vehicles and up to 33 20ft TEU containers...a medical facilities...workshop...armoury and facilities to embark up to 8 containers containing explosives and 2 containers containing hazardous material with extensive sprinkler system...

The ship also had a hangar facilities and a helicopter deck capable of receiving a Chinook helicopter or up to 4 NH-90 helicopters...currently Canterbury operates the SH-2G Seasprite helicopter...

 landing craft and 60 tonne crane..port side...

 and her starboard side 60 tonne crane with landing craft...note the starboard side ramp forward..

stern ramp and helicopter deck..tent are for BBQ at night...hahahaa...

Landing craft are loaded on either both port and straboard side 60 tonne crane or via the stern ramps.

The nice looking warship of NZ navy is plagued with various problems...ranging from seaworthiness in heavy seas...fatigue on fittings plus the uncertainty and failure of Project Protector inshore and offshore patrol vessel programme...

what ever is it....this ship is considered "kapal best"..due to its civillian design induced for military ops...nice one...

-come to sea and see for yourself-

i have to say something in English as well...not only in Bahasa...

short and concise entry on lingua franca...this is to acknowledge foreign readers from various foreign nation...thanx for coming to my humble and simple site...thanx you and i really appreciate it....
i thank you all...terima kasih dan sila datang lagi


i notice that few weeks back the number of foreign viewers were increasing....particularly in post regarding naval/marine technology...warships and military related post...which i had only a few compared to my musing on my days as cadets and my days to come as watchkeeping officer in my mother tongue...

although the info i post there were simple...and most of them based on common and general info that came from sites like wikipedia...i tried my best not to copy and paste...same information but different presentation...

to keep foreign readers coming to this site...i will exclusively put up post related to naval and military development in English....this to make things easier for readers to read and understand....

i appreciate and felt very grateful to all foreign visitors of various nation across 7 continent who whether accidentally or regularly visiting this site...i thank you all...sila datang lagi...


-come to sea and see for yourself-

story of watchkeeping officer - going away..but not yet...

entri setelah sekian lama x menaip di atas keyboard laptop yg dah kaputt...menampakkan keperluan utk membeli laptop baru...tp laptop sedia ada byk berjasa...


few years back...i went through suez a couple of times as cadet...now fate crosses again..this time i`ll go through this vital and narrow sea lanes as an officer...


ku dapat call dari office petang semalam...err...patut ku tulis smalam tp ku ligat melepak dgn teman di mcd taman desa bayu sambil bermain kad pakau dan minum coca cola sambil di jeing oleh gadis2 yg x reti nak balik umah pada jam tiga pagi.....ugh....senafas je baca nih...wahaha

ok2...balik ke citer office call aku...

mak cik tepon...katanya kamu konfirm sign on di Suez...29hb Mei 2010...kamu kena datang KL dan check in di hotel Legend pd 27hb...dtg ke office utk urusan2 akhir pd 28hb...dan naik flight Singapore Airlines dr KLIA ke Singapura utk transit sblm ke Kaherah pd malam 28hb....

arrival Cairo pd 29hb...ku diberi penginapan...utk menunggu kapal ku tiba di Port Said pd 31hb...maka ku ada 2 hari utk melaram di Mesir...kedengaran best....

tp elaunku masuk bulan 6...bukan bulan nih...maka aku akan ke luar negara dgn poket kosong...waaahh....miskin terus...

maka terpaksa ku apply load dr bank of Switzerland.....waaaahhhhh.....!!!....


nak naik kapal pun bukan senang2 je...ikut nasib gak...

well..nasib ku di Cairo..ku mmg x suka Mesir...sbb agent mrk suka mintak bukan2...duit laa..rokok laaa...nk antar gi jail laa...nk rampas passport laa...ugh....nagera arab yg satu ketika dulu gempak sbb leh head on ngan Israel skarang nih ada rakyat yg suka memeras ugut...no wonder korang kalah perang...padan muka sbyak +50 point utk korang...

there is no such thing as easy life...no such thing...

-come to sea and see for yourself-

Saturday, May 15, 2010

story of watchkeeping officer - thank you my great tutor...

entri hari guru...kalau cikgu2 dan para lecturer x mengajar aku...maka ak x jd cam siapa aku skang...serius...


cikgu adalah ibarat lighthouse...penunjuk jalan kpd pelaut mana jalan yg betul...


few years back....bila datang hari guru....aku adalah orang yg sikit pun x angkat tau..pd aku..hari guru ni patutnya hari cuti dan bukan hari sekolah...kesian kat cikgu2 hari utk diaorang pn kena datang keje...so agak bosan laa pd aku utk dok kat skolah..

duduk berhimpun kat tapak perhimpunan...dengar teks ucapan panjang dari menteri pendidikan ngan teks ucapan PPD...bapak bosan...senang2 je pass amanat propaganda kat orang suruh baca...bdk2 pn bukan paham pe yg menteri2 sengal nih ucap...cakap nk propaganda je...bosan sial...

tp lepas ucapan2 tu baru lega...sbb ade game...time ni je lah enjoy..tp enjoy ala2 skolah laa...bkn cam kat luar...nk x nk kne follow order....pun kne paksa gi sana sini...so bosan gak...

but then tu dulu...aku masih x nampak apa contribution seorang guru pd student nya selain kena marah sbb x wat nota sains atau buku matematik kena campak keluar sebab jawapan utk latihan semua salah...sungguh bodoh aku nih...ngahaha

sekarang..bila dah habis kolej..bila dah nk start keje...baru ku nampak....



kalau cikgu Zaroni x ajar aku geografi dulu...konfirm ak x tau kat mana Rotterdam...apa nama laut yg aku kena redah utk sampai sana...apa tu latitude and longitude...kitaran 4 musim..solstis dan ekuinoks....serius...semua yg aku blaja tu aku blaja lagi time kat kolej...dan benda yg sama akan dipraktik time kat kapal...

pun sama gak dgn subjek2 lain...especially mathematics...kalau aku x gi class tuisyen Cik Sal kat taman Fasa 1E...ak ingat ak nye calculation bungkus...smpai sudah ak x tau wat...thanx gak kat cikgu Sam sbb campak buku math aku keluar...dr situ laa ak pick up dan buat balik.kasi betul sambil menympah2...oh ak x lupa gak cikgu Aishah...cikgu PKAwam yg ajar math moden time ak kat teknik...die ske cakap kat aku...

"awak bukan bodoh yea...awak sebenarnya malaas.."

hahaha...ak x lupa Pn Raja kt SMKSM dan sir Arjan Singh kat teknik Brash...cikgu2 BI aku nih...dok tanya camne awk nye English fluent dan awk nye grammar agak terror...ku cakap...

"saya main counterstrike dan starcraft utk improve english sy cikgu..."

wahahaa...serius aku cakap camtu kat diaorang....jahat sial ak...pd hal ak blaja dgn baca newspaper dan bukan surat khabar...haha..

cikgu Azmi Yasser...cikgu class ak time kat teknik...ajar subjek PKMekanikal sama2 ngan cikgu Saiyah...x byk cakap tp ske bg latihan LK ngan latihan PKM yg byk nk mampus...abis SPM pn x siap..camne..??..cikgu Asmaniza...cikgu BM aku....kecik molek jah...kadang2 ok kadang2 garang...depends...layan laa..karangan x yah wat byk2...haha...

dan pd cikgu2 subjek lain yg ku x sebut nama tp ku ingat sebijik2 apa dan siapa mrk...thanx a lot...ku x punya dana billion2 Euro utk bayar balik jasa sbb ku tahu itu bukan yg cikgu nak...lg pun diri aku bukan anak lord atau anak kerabat yg punya milllion2 dan billion2 di dalam akaun pesisir pantai..

kalau cikgu2 semua x angkat tau pasal sy...sy pn x tau ape nk jadi kat diri yg hanyut nih....hahaha....cikgu2 memang terbaik...dr sekolah...ku berjaya ke kolej...

di kolej...ku x lupa para lecturer...

Capt Hashimi...pelik...ku sebut nama ni dulu pd hal inilah lecturer yg paling ak x suka...warga pakistan dgn pengalaman belayar lebih dr jangka umur aku...cukup dedicated..cukup sabar dgn student yg degil cam aku...thank you sir...i appreciate and will always remember your teachings....

Capt Malik...subject lecturer utk ship stability...ku masih x faham beberapa perkara tp ku cuba utk pahamkan...mate master nnt mungkin kita ketemu lagi...

Capt Imran dan Capt Mazlan...dua otai dr fleet yg berbeza....punya knowledge yg meluas dlm ilmu kelautan dan pengalaman seluasnya dlm perkapalan....kalau ada rezeki...bukan di kolej mungkin kita ketemu di kapal...

kapten2 dari myanmar yg ak x reti nk eja nama...erk..kadang2 sir cakap cam orang terengganu dlm bahasa inggeris...ku cuba paham tp x paham....still..walaupun cam gagal nk tarik perhatian class...tp sir x putus asa dan terus bersungguh2 dgn effort yg tiada bandingan...

Capt Manogaran...garang laa u sir....tp ok laa...kalau x garang...bdk2 main2 je...hahahaa....mr Nizam...Honda Accord dan skim insurans menjadi rujukan utk ku menambah pendapatan...simulator class pn best...layan abiss....hahahaha....Mr Osman aka OBA...naik basikal sbb BMW nk save minyak...sir ajar practical and priciple of navigation mmg one of the kind....sayang sir dah x ajar lg dah....but thanx for staying a while for us...thanx sir...


dan kepada semua lecturer2 lain...Capt Azam..penulis A Navigators Memoir of A Seafarers...mr KBO...Capt Adam student affairs dan RO yg rajin dok de merit student...ngahahhaa...pn Saedah..mechanics susah nk mampus...pn Hanim...kelas kat RC...hahaha...best2...dan jugak lain2 lecturer modular courses..thanx...with out all of you...i wont become what i am today....

happy teachers day...kpd semua tenaga pengajar..tutor..sensei..master...

SK Seri Manjung...SMK Seri Manjung..SMT Ipoh Persiaran Brash dan Malaysian Maritime Academy....

THANK YOU ALL...

p/s - kalau aku PM...aku declare cuti seluruh negara satu hari...wahahahhaa.....


-come to sea and see for yourself-

Friday, May 14, 2010

panorama di laut biru - susah kalau orang x angkat tau...

entri keluh kesah pelaut...ku jumpa ini di Utusan Malaysia Online... at least ada la benda yg bagus utk dibaca dlm akhbar Utusan selain politik UMNO..dan Barisan yg x habis2....atau pasal artis2 bodoh...fcuk off lah..bosan lakhnath..!!!..

oh sorry emo lak..dah2..baca pasal akak nih...kesian dia...kesian gak kat aku nih dan member2 dan officer2 dan krew2 kapal..yg didarat dan di kapal sana...tlg laa dgr rintihan kami nih...jgn wat x tau je ok...kami ni orang..bukan robot R2D2...

sea staff bukan R2D2...mrk juga manusia...


SUSAH PAYAH PELAUT NEGARA MENCARI REZEKI...

MANTAN Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, baru-baru ini menyarankan agar bidang perkapalan dipromosikan kepada remaja Malaysia. Memang benar Malaysia mempunyai kemahiran dalam industri kapal, minyak dan gas, juga merupakan salah satu penyumbang terbesar kepada ekonomi negara. Terima kasih Tun kerana membangkitkan hal ini. 

Untuk pengetahuan, suami saya telah bekerja selama hampir 20 tahun dengan syarikat perkapalan terbesar di Malaysia. Selalunya beliau belayar selama empat hingga ke enam bulan. Memang kerja beliau amat mencabar dan memerlukan tahap kemahiran, pengalaman serta kesabaran yang tinggi.
Walaupun dibayar dengan gaji agak ‘banyak’ mengikut pangkat dan pengalaman tetapi yang amat tidak faham (mungkin juga isteri-isteri pelaut lain) ialah mengapa gaji mereka masih lagi rendah berbanding dengan pelaut luar yang baru bekerja di syarikat tersebut terutamanya dari Filipina. Mereka dibayar mengunakan mata wang USD? 

Lebih mengecewakan kebanyakan mereka tidak tahu buat kerja. Pengalaman kerja kosong! Apakah kelayakan pelaut kita dari Akademi Laut Malaysia (ALAM) ini tidak cukup bagus berbanding dengan pelaut luar? 

Mereka juga susah untuk membuat pinjaman di bank, sama ada pinjaman peribadi, rumah atau kereta. Dengan alasan mereka belayar kapal, slip gaji tak laku, kerja kontraklah dan seribu macam alasan.


Kalau dapat pun pinjaman, faedah yang dikenakan amatlah tinggi. Nasiblah ada juga isteri-isteri mereka yang bekerja, boleh juga membuat pinjaman sendiri walau pun hakikatnya yang membayar adalah suami masing-masing. 

Bagaimana pula jika isteri-isteri mereka tidak bekerja? Bagaimana mereka hendak membeli aset-aset untuk masa depan? Di manakah keistimewaan pelaut kita sebagai rakyat Malaysia?
Mereka bertungkus-lumus bekerja di tengah lautan mencari rezeki dengan berbulan-bulan meninggalkan keluarga. Kami tak kisah pun sebab itu kerjaya mereka. Tetapi kenapa kebajikan mereka tidak dijaga dengan baik? Di manakah mereka hendak mengadu ketidakpuasan hati masing-masing? Mungkin perkara ini tidak diketengahkan kepada pihak atasan, malah mungkin pihak atasan tidak tahu langsung mengenainya. 

Saya dan juga isteri-isteri pelaut yang lain betul-betul tidak faham, sedih dan kecewa dengan situasi ini. Adakah syarikat berkenaan terlepas pandang perkara tersebut atau buat-buat tak pandang?
Diharap pihak berwajib tolonglah buat sesuatu. Kajilah kembali gaji dan kebajikan mereka sebelum ramai lagi pelaut Malaysia di syarikat itu ‘merajuk’ dan lari ke syarikat lain dengan tawaran yang lebih baik. Malah itulah yang sedang berlaku. Masih tak nampak ke?

Mereka masih sayang dan setia dengan syarikat ini kerana ia milik Malaysia. Tetapi adakah syarikat ini sayang kepada rakyat negara sendiri? 

penulis..spt yg di sebut merupakan isteri seorang seafarers...apa yg ditulis cukup sbg sebahagian dr luahan perasaan hampir ribuan seafarers dlm kompeni yg merasakan hak dan suara mrk tidak di ambil peduli...ini belum lagi tentang ke tidak puasan hati terhadap beberapa issue...yg ku rasa..x perlu ku highlight disini...

harapnya kompeni angkat tau cepat sebelum ramai lagi yg merajuk...ramai yg keciwa..ramai yg tunggu perubahan...ramai yg dah give up...jgn smpai sea staff berhenti kerja beramai-ramai...take note..!!

ku juga syg sama kompeni...tp kalau lg syg foreign seafarers...ku rasa xde makna lagi utk ku berkhidmat di kapal dgn register Port Klang dgn ensign negara...

-come to sea and see for yourself-

story of watchkeeping officer - kapal ku delay...(dah agak dah..!!)

entri pendek kapal delay....sign on date tukar jadik 29 May...wahahahaa....


hmm...delay pulak...lama lagi laa aku nk pijak deck nih...


aku dah agak daa....kapal ku mesti delay nye...mana pernah x delay weyh...MISC kot...ngahahaha....

maka aku kena laa tunggu lagi 10 hari...baru boleh jejak kaki atas deck....wahaha...pandai sungguh kompeni ku main prank ngan staff2 mereka...haha..sungguh harmoni...cam keluarga besar yg bahagia...hahaha...

nampak gaya cam melepas je nk dapat elaun tgh bulan nih...aiseh...

-come to sea and see for yourself-

story of watchkeeping officer - teman2...

entri sebelum sign on...bertemu kawan2 mengambil senarai barang yg nk dikirim...ugh...ak kirim magnet peti ais dah laa...save skit duit aku nih...wahahaha


fisherman`s friends...few years ago...were just a bunch of kids with no clear idea of what the future would be...
sebelum sign on...ak kne jumpa member2 aku dulu...org kata last tango lepak ngan member2 sblm aku ke kapal...dok keje kat sana 6 bulan dan akan lepak ngan org2 kapal je...haha...lg pun..sblm nih aku pn jarang nk lepak ngang member2 aku nih sbb depa bdk2 U...manjang bz...ni dah abis exam maka heaven lah...so ade chance laa nk jumpa balik muka2 lama skolah zaman jahiliah dulu....haha

few years back...masing2 satu sekolah...kelas walau ada yg lain tp tetap member...baik yg boys baik yg girls..blaja sama2...gi skolah sama2...naik basikal petang2 gi ko-ku..atau bermain counterstrike di waktu pagi yg kononnya study group utk major exam...good ol days...

fast forward...member2 masing2 ntah kemana...yg oversea...oversea lah...yg dekat2 sini...ade lah chances utk jumpa...especially yg balik weekend...bila jumpa..masing2 dah tua...dah lain sikit...ada yg progressive...ada yg dah jd smokers...ada yg maintain...masing2 dah kemenara gading bak kata pujangga dgn kisah college life yg berbeza2...

aku...haha...lain skit...since aku bkn bdk U...so x berapa nk reti apa itu life di unversiti...hidupku safety boot...celestial observation...helms and master order....agak berbeza....tp tu bukan penghalang...kira ak pn dikalangan yg jadik orang gak laa...hahahaa...

so last meet...sblm ku pergi...6 bulan je...kalau aku rajin aku extend lg 2 bulan kat sana...balik boleh angkat Hilux...hahaha...

dah laa...malas tulis...xde idea dah...

-come to sea and see for yourself-

Thursday, May 13, 2010

story of watchkeeping officer - akhirnya...

entri mendapat arahan utk sign on...hoyeah...my turn guys..!!


barbican...sheesha...yalla yalla...!!


x sia2 segala usaha aku setiap hari menanti panggilan yg qaramat wal hiqmat dari office ku di Dayabumi selama dua bulan lepas...jampi ku malam tadi menjadi rupanya...ngahahaha...

ku di buzz oleh office personnel through facebook...disuruh ku call utk maklumat lanjut kerna ini bukan cobaaan...ini betul2....

td pagi...aku call office utk confirmation...sah..!!...ku di arah sign on ke MT Bunga Melati 3...chemical tanker Melati class yg ku dengar trade nya sungguh ranjau jua...ku sign on di Suez...westbound atau eastbound..ku x sure...tp yg aku sure...teman ku Shahrin ada di sana...ooh...ada teman gak...steadylah...smoking partner ada...hahaha....


erk...call dah dapat...sign on date dah dapat...yg x siap nya aku nih...barang2 x siap packing lg nih...nk bawak byk mana pn x sukat lagi...buku...erk..buku aku kne carik balik...nk wat rujuk2 mana patut...krg kena bambu ade laa gak bahan2 utk RTFM...ngahaha...

dah laa...malas cite byk2...packing2...


-come to sea and see for yourself-

Wednesday, May 12, 2010

story of watchkeeping officer - zaman jahiliah ketika induction...

entri khas utk adik2 yg nk report kat ALAM 16hb nih....sila bayar RM50.00 dan bank in ke akaun Bank of Cayman sbg bayaran royalti utk ikansadinmknorang....hehehe...nk free experiance..silapegi induction tu sendiri...wahahaha....


langkah paling2 pertama menuju kearah certified watchkeeping officer adalah - membuat keputusan samada nk bertahan dlm induction programme atau nk give up dan blaja kat tempat lain..and the rest is history...


ape pasal tiba2 aku boleh masuk cite induction nih...??

sebab ade kipas susah mati site aku request...dia nk masuk ALAM tgh bln nih...tp die xde idea ttg apa itu induction programme....hmm...

maka kenalah aku bukak citer psl ak nye induction 3stgh tahun lepas...cerita mungkin sedikit lari sebab memori kepala otak aku x di upgrade kpd hard drive berkapasiti 5 juta terabyte ketika PC Fair hari tuh...so please mind the vague inconsistent stories....

ok...

induction programme nih...sementelah aku kat kolej punyai variasi yg berbeza dr cara ia di conduct oleh para trainers dan lecturer serta seniors...

zaman sblm aku masuk...dgr kisahnya agak serius dan penuh kekasaran programnya...zaman aku...pn boleh kira teruk gak cuma sikit x terukdr senior2 aku...junior ku...err...depa ada induction ke..??...sbb kalau ko tanya aku atau bdk2 batch aku mahupun senior2 ku...depa kata....


"chap ayam jek program depa...x cam kita dulu....teruk cm masuk askar...skang jumpak opiser tgk pn x..bg salam jauh skali...sombong..."(ni officer aku yg cakap time ak kadet dlu...ak x tau...jgn marah aku...)

tp jangan mudah teperdaya..kolej ku itu mempunyai sejarah yg x constant...kadang2 ok..kadang2 x berapa nk ok...sbb batch yg seterusnya ada yg teruk dan ada yg x berapa nk teruk...jd kemungkinan dia x sekata dan x malar...pemboleh ubah yg dimalarkan x wujud dlm eksperimen induksi elektrik ini...wahahahaa

cite psl induction nurako berdarah nih...ak x cite semua experience aku..dan batchmate aku yg spesifik...ku cerita yg general je...spesifik2....tu perlukan penambahan sebanyak RM2500.00 wang royalti yg di masukkan ke akaun di Switzerland...wahahaha....

ok2....

time aku kena dlu...candidate akan kne salam perkenalan dlu dan pemberian hadiah berupa punishment dgn macam2 jenis senaman penyihat bdan spt front support..PT 10..sit up dan macam2 lagi senaman yg membentuk fizikal anda spt Malek Noor dan six pack nya.....

lepas tuh...luggage akan diselongkar utk mencari segala contraband...rokok...ganja...ayaq setan...gambar2 porno...bahan bacaan berbentuk hiburan...senjata atau alatan yg boleh dijadikan senjata...semua lah brg2 yg salah...selongkar abis baju spenda suar korang dlm beg tuh...

pastu..sesi rampasan henpon dan wallet serta barang2 berharga...x nk nnt jd kes rembat dikalangan candidate...

dah siap2 semua...salam perkenalan proper...kasi lagi punishment laa utk kesalahan berbaris x lurus laa...x diam dlm baris laa...gerak2 dlm baris laa...ape laa...salah je kene...siap tuh...diberi tag nama...nama betul xde dah...suma kenal antara satu sama lain dan akan dipanggil berdasarkan nama tag tuh...nam tag aku "rudder"...nama korang...korang akan tau laa nnt....

itu mula2 masuk....bila dah dapat penginapan sesi pembahagaian kumpulan dan aktiviti...ade 3-4 aktiviti besar...yg utamanya kawad kaki setiap hari...ade pengenalan pd sea sport diwaktu petang yg diketika ini ramai akan minum ayaq laut dan menjadi penyu belimbing yg hampir pupus...then ade sikit2 PT dan obstacle course yg x berapa nk askar...PT ape..??..err..physical training...

then ade aktiviti luar...yg merupakan aktiviti compass marching...survival masak nasik dlm canteen askar dan dok sorang2 dalam gelap di kubur atau di dlm ladang sawit...sambil dikacau hantu setan kreewoo...

err...apa lagi eh....

malam....ade aktiviti mental...jadik tugu negara laa...jadik mat rempit tanpa motor...then ade laa skit2 taklimat psl kolej yg diikuti senaman kasi hilang mengantuk yg terdiri dr larian dan PT di malam hari....cam gilaaa...hahaha...then dah x ngantuk...sambung taklimat kolej...apa nih..??..taklimat ni juga mempunyai acara menukar pakaian dlm masa paling singkat..maknanya tukar dr planters order kpd PT order dlm masa kurang 2 minit...then tukar balik planters order...tukar lagi...tukar lagi...lagi...lagi...lagi.....aaaaahhhhhhh.....!!!!

lepas tengah malam...ada aktiviti melawat "bandar melaka"...ini yg ak ingat skali sbb semua disuruh pakai lawa2...cam nk gi dating...pastu di baris ramai2 kat padang depan mediterranean block...pastu guling ramai2....guling ukur padang bg mencapai jarak yg sama dgn jarak dr melaka ke kuala sungai baru....guling..guling macam tenggiling...ngahahahhaa....ohh...sblm diajak melawat....candidate di suruh tido awal...tp dikejut dgn loceng dari neraka yg diletak di depan pintu bilik....bunyi siren tu cam air raid siren...sapa lambat report kena punishment...siap..!!

dah abis guling...lari2 pusing padang tu cam gilaa....utk hilang kan aroma muntah dan fenin2....hahaha...

ending kpd semua benda2 nih...makan malam beramai2 dihari yg penghabisan...membakar tag nama samaran dlm api...then makan kambing kangkang sempena kejayaan melepasi cabaran induction programme....

apa...??

cam x mencabar je aku nye induction experience....??

kat sini aku cerita pakai keyboard dan aku bukan storyteller dgn ayat skematik dan realistik cam Tom Clancy atau Dan Brown..susah ak nak gambarkan keadaan sebenar...nk rasa camne perit payah menjadi orang bodoh selama seminggu...korang pi lah sendiri...ak cite pn x guna...experience is the best teacher...

to all candidate yg baru nk kenal apa itu Akademi Laut Malaysia...good luck and all the best...xde apa sbnarnya induction tu..layan kan aje....hahahhaa....

tahan tunggu...tak tahan cabutt..

-come to sea and see for yourself-

story of watchkeeping officer- bila hati hari2 x keruan....

entri hati yg kurang tenang....erk..apa nih...??


sindrom sakit kepala otak keterlaluan - atau megachronohaemaroenchephilatis-proper


sejak dua bulan lepas...aku x lepas pandang status handphone aku...bangun pagi je...mesti aku check...ada orang2 tertentu call aku x...office ke..nombor x dikenali ke...xpun msg berkaitan sign on atau modular course...kejap2 check..kejap2 check...nk kata ada gadis...hmm...sekadar teman skandal gurauan kasar...dan x lebih dari tu...ada pn aku je tau...wahahahhaa

x cukup dgn pagi...petang pun...handphone x lekang dari tangan aku...takut terlepas panggilan penting...dr teman2 yg buat panggilan terakhir sebelum sign on ke...ade org suruh aku gi wat course ke...naik kapal utk sign on ke....atau teman2 yg ajak lepak mapley di malam hari sambil tengok Aston Villa main...ngahahaha...

serius...x larat weyh...menanti perkara yg x pasti...ini bukan kes cinta dah...ini kes sakit jiwaa...hahahaa....orang bercinta pn aku rasa x expecting call atau msg cam aku...org kampung kata macam gila meroyan...(eh..itu bukan sakit orang perempuan ke..???...kalau laki dipanggil gila babi aku rasa...wahahaha)

sampai lah hari ni...aku masih lagi tertunggu2 call hikmat dan keramat itu...hmm...xde rezeki lagi nih...shipmate aku dah dapat call...disuruh naik Melati 6 kat Singapura....ugh..nk naik skali ngan ko Qahhar...serius....tp berth satu je...hmm...nmpak gaya ku solo fighter laa pas nih...kne bambu sorang2...layan perasaan sorang2...ish...blum naik kapal dah mental down....kata anak komando...chait...!!!

wahahahaa....

tp tulah...seharian semalaman aku x keruan...x leh nk expect apa yg akan aku hadap bila naik kapal nnt...dah la sign on sbg jr officer...experience pn dibawah paras merbahaya dan pasti akan menyebabkan kepercayaan el kapitan merudum macam saham2 global jatuh harga masa economic slowdown tahun lepas....fffuuuhh...chuak lak aku....

hmm...apa lah nasib...layan kan aje lah....harapnya entri ni bg sikit jampi serapah supaya aku punya notice di sedari oleh orang2 yg mengurus sign on sign off....ffuuuuh....tiup cam ribut....

apa jampi aku pakai...??

ini dia....maramkerapukepundenmaramskeper....!!!

haha...layan lah entri pemalas aku nih...ak dah xde idea lah nak menulis....

-come to sea and see for yourself-

Sunday, May 9, 2010

story of watchkeeping officer - office ku di kapal..

entri kemaruk nak sign on...aku dah xdok pitih lagi doh...tulong laa panggil koi kijo...!!


chartroom...ni sebahagian dari bridge..tempat aku carik rezeki kat tgh lautan nun...


member aku tanya...apa aku buat kat atas kapal...

aku rasa dah byk kali soalan ni aku kena..mungkin sebab yg tanya tu bukan orang yg sama...so mmg slalu laa kena....haha

kali ni spesifik ttg anjungan atau dlm bahasa penjajah disebut bridge...bukan bridge jambatan tu ok....


bridge ni kita mata dan telinga bg kapal...pusat arahan bg mengawal semua pergerakan kapal bila belayar...ok fine ade yg kata engine room itu jantung dan penggerak bg kapal...tp kalau ade engine..tp xde yg memandu..sama cam ade kereta tp driver dia buta...

kira penting laa gak navigation bridge ni sam dgn engine room...saling memerlukan bak kata pujangga..


 ni opis aku...bridge kat MT Bunga Melati Satu dlu...

so mula2 apa aje yg ada kat anjungan nih...??


dlm gambo tu....ade tunjuk cmne rupa bridge..tempat aku kije nih.....



macam2 ada kat atas nih...kat bridge nih...ade navigation equipment...ade laa radar S band..radar X band..asissted by ARPA...pastu ade helms...atau steering kapal...siap dgn manual..auto dan non follow up function...


then ade gyro compass repeater ngan magnetic compass...kat depan nih gak ade engine telegraph...yg merupakan kapal nye accelerator...kapal xde pedal minyak kalau korang x tau....wahahaha....

navigation equipment ngan communication equipment adalah alatan elektronik yg mendominasi bridge nih...ade gak laa buku atau publication berkaitan kawasan2 perairan dunia...fail2 kompeni yg kena isi sebilang masa...ade thermos air ngan peti ais kecik utk simpan megi dan buat air milo..oh ade toaster gak..utk bakar2 roti time lapar...hahaha....serius weyh....

oh..korang jangan ingat henpon korang canggih sbb ade GPS...kapal ku jua ada GPS...cuma ini bukan GPS yg di taja oleh Celcom....ni GPS dtg dari signal satelit amareka yg bernama NAVSTAR...wahahaha....dgn GPS ni..ak leh tau kat mana kapal aku berada...hehehe...ade tiga lagi...bukan satu je...wahahaha

communication equipment pun byk atas bridge nih....er...mmg la byk sbb semua atas nih...xde kat tempat lain...radio kapal ku ade 3 jenis..dgn frekuensi berbeza2...yg pkai VHF...MF/HF...then ade sattelite comms....ni pakai Inmarsat...leh tepon2 familia kat umah...tp skali tepon mahal gila...RM30 utk 5 minit...then ade gak uplink satelit utk kegunaan penghantaran email antara kapal ngan office kat KL...tapi xde internet...kompeni xde plan nk pasang satellite broadband....kalau ade bleh aku main FB hari2 kat tgh2 laut...wahahhaaa....


then...ade laa gadget2 lain cam echo sounder...yg gunanya utk detect kedalaman air...pastu AIS..atau automatic identification system...yg prinsip kerja dia sama dgn IFF kat jet2 pejuang....then ade course recorder and speed log...kira cam mileage counter ngan speedometer utk kapal laa...haha


time malam gelap..chartroom dipisahkan oleh tirai...gelap dan terang terpisah...

then ade chartroom...kat sini tempat aku plot position kapal tiap2 jam atau tiap2 minit bergantung pd keadaan....ade chart table..siap ngan chart folio yg menyimpan beribu2 chart utk kegunaan navigasi kat atas planet bumi nih....byk sial chart....

then x lupa gak konsol utk navigation light..fog signal...accomodation lighting...signal light...yg tu kalau dlm gambo konsol yg ujung skali....

kalau ujung kiri konsol lampu2...konsol yg paling dekat belah kanan yg ade tepon tu...adalah konsol utk enginering...ade course recorder...ade speed log..ade engine telegraph...ade switch utk fire pum dan sama waktu dgn nya...

so tu lah kurang lebih equipment yg ade....so pe lak aku buat ngan benda2 alah nih....

haha...ok2...basicly tugas aku sbg watchkeeping officer adalah sbg pegawai yg diberi mandat dan kepercayaan oleh orang tua atau kapten utk bertugas bg mewakili beliau dlm watch2 tertentu....kapten ni over all in charge bg satu kapal..tp since beliau itu seorang manusia...maka x daya laa die nk wat sume keje...so aku jd org yg dia bg tanggungjawab utk watch tertentu....x kisah laa....0400h-0800h ke..0800h-1200h ke..atau 1200h-0400h....camtu lah...

so bila keje kat bridge ni...keje aku...aku kena monitor semua perkara...aku kena monitor pergerakan kapal aku...sebilang masa sentiasa ada pd course line dan bila perlu alter course bila masuk course baru cam yg termaktub dlm passage plan...

then...aku kena monitor traffic...maknanya aku kena monitor pergerakan kapal2 lain...perlu determine samada wujud risiko perlanggaran...so ak kne tengok laa...kapal tu laju ke...slow ke...nk potong aku ke..xnk potong aku ke...nk crossing ke...so aku kena ambik action tertentu dan buat keputusan samada utk mengelak atau buat x tau je..kne tau aku slamat ke bila kapal satu lg tu laju atau slow atau ape2 je...kalau ade bot ikan ke..bot lanun ke..pun aku kne alert gak...


aku gak kena monitor perubahan cuaca setiap jam...kena check weather forecast utk hari ni dan hari2 seterusnya...monitor kelajuan angin...sea state...atmospheric pressure...ngan tanda2 nk hujan atau nk kena sebat ngan ribut..kita x tau tiba2 dok tgh2 low pressure area...mmg kena typhoon laa....

pastu...ape lagi eh...

emm...camne eh....generally kerja ku...nih dok 4 jam kat bridge tuh...tengok laut...tengok apa yg patutu...bawak kapal tu diatas jalan yg lurus...dan selamat dari lanun atau kapal2 lain....

tu je la kot...kalau aku citer lagi korang bukan paham...haha...nak kne antar majalah tiga..wat dokumentari pasal keje kapal skali lagi...

xde idea dah nk tulis pe...ugh..!!!

-come to sea and see for yourself-

Saturday, May 8, 2010

story of watchkeeping officer - cargo tank kapal ku...

entri pemalas akibat ketandusan idea di awal bulan..idea telah habis diguna utk bulan april...



chief kata...jgn main2 dlm tank..bahaya....!!!..


aku berjalan2 di facebook...xde keje...aku jadi stalker di profile member2 dan adik2 aku yg junior....sebab xde apa dah yg boleh aku buat...ak pergi tgk gambo diaorang nih...

hahahaa....nak tergelak aku...ade gambar aku time skolah dulu2...ade gambar yg xde aku...ade gambar kat kolej dlu...ade gambar bodoh yg diambik dar internet...

sekali..aku jumpa gambar yg aku letak kat atas nih...rare nih...gambar dalam cargo tank Melati class kompeni aku....

ku rembat gambar dari ownernya...sila beragak2 kerana aku mintak permission utk pinjam gamba nih...

maka dari gambar ini lahirlah posting yg ade laa jugak faedah kat korang2 yg slalu dtg site aku nih...ape korang buat aku pn x tau..tinggal kesan kat chatbox pun x...nasib baik ade feedjit...ish3...

ape lanchaow aku cite nih....

ok...gamba diatas adalah gamba di dalam salah satu dari 32 bijik cargo tank kat kapal kompeni aku...kalau ikutkan salah ambik gambo nih...tp aku rasa diaorang pakai kamera chief mate yg intrisically safe...memori card die adalah disket...ya benar...disket dan bukan SD card...digital kamera utk kegunaan atas dek..special nye..

time gambar ni diambil...aku agak laa....krew tengah wat EMD..iaitu educting..mopping and drying...

EMD ini prosedur mengeringkan tank yg baru je lepas tank cleaning....maknanya tank kapal nih dah kosong..xde kargo sbb bru discharge kat mana2 ntah...pastu...tank ni dah dicuci...xde lg kargo dlm tuh....bersih...suci...virgin...eh..??

hahaha...

camne keringkan tank tu...pakai mop laa..nama pn dah mopping....ngahahaa...eh2..serius mmg pkai mop..ade kain buruk gak..lap2 tank tuh...tp sblm tu..kalau ak x silap...krew akan pasang blower..kasi kering part2 yg x dapat di capai oleh tangan...sambil2 ventilate sbg precaution utk enclose space entry...aku dah cite psl enclose space nih...ade kat post lepas..kalau ajin carik...kalau malas...suka ati...

ngahaha....

ok2...yg korang nampak cam paip air banyak2 tu...namanya heating coil..gunanya sama cam elemen pemanas dlm water heater korang kat hostel tuh...cuma bezanya...dlm heating coil ni xde aliran elektrik...instead..steam di guna utk pemanasan....

steam akan datang dar boiler...masuk ke main steam line dan di distribute ke setiap cargo tank..then masuk ke heating coil bawah nih...kapal akan guna heating coil bila ade kargo yg perlukan heating instruction dari cahrterer utk maintain temperature dia sepanjang voyage...contoh cargo yg perlukan heating nih cam palm oil product...kalau x wat heating...mampus keras kargo ngan krew...

yg ade cam tangga tu...hah..itu tangga laa...tempat org turun naik masuk kuar tank....ngahaha....

err..cargo pump dlm gambo ni cam lain lak..ak x sure blakang orang tu cargo line ke atau IG line...x nmpak rupa cargo pump pn bwh dia...tp line dia tuh...err...aku dah musykil nih...nnt ak konfirm blik..

aiseh...ak dah lupa specs cargo pump kapal aku nih....yg aku ingat Melati class pakai Framo dry running deep well pump...loading ngan discharge line semu dlm satu pipe line..melalui cargo pump nih...

lain aku dah lupa dah...

xpe nnt aku carik...study balik...dah jumpa ak wat post baru...wahaha...ini sambil2 siapkan diri utk interview 3rd mate mungkin...hahaha....aku rasa x kot...


dah laa...malas nk tulis lagi....

-come to sea and see for yourself-

Wednesday, May 5, 2010

"and why ship is called she..??"

entri pemalas...ku xde idea...



now who said there is no women onboard...??..the ship itself is a women...hahaha


-come to sea and see for yourself-

"the sea is dangerous...and we make mistakes.."

entri takut dan pemalas tahap mokhsya....namo..namo..!!


o god be good to me....jgn laa jadi camni kat aku....


 
 MT Formosaproduct Brick off coast of Port Dickson..Malacca Straits - dah la kena langgar...terbakar lak tu...
 



 
 MV Fedra at Europa Point..Gibraltar - dah la grounded...langgar sea cliff lak tu...then patah dua..ish2...







 
 MV New Flame off Europa Point.. Gibraltar - dah la kena langgar...pastu tenggelam..x abis lak tu tenggelamnya..hadui2..





 
 MV Selendang Ayu...Alaska - dah la mati engine..kena pukul ribut lak tu..last2 patah dua...pergh..!!


 
 MV Riverdance..Blackpool UK - udah kena ribut..grounded lak...abis2..


"if there is any doubt..such a situation shall be deemed to be exists.."


-come to sea and see for yourself-

Monday, May 3, 2010

"and Seaman... just like a falling oak... manages to change directions"

entri pemalas bulan mei...deskripsi seafarers yg ku kutip dr tempat yg random...hampir semuanya betul...tp x semuanya betul....



No one is subject to so much abuse, wrongly accused,
So often misunderstood by so many as a seaman....



Between the innocence of infancy and
The recklessness of adultery comes that unique
Specimen of humanity known as a seaman
Seamen can be found in bars, in arguments
In bed, in debt and intoxicated.
They are tall, short, fat, thin, dark, fair but never normal.
They dislike ships food, chief engineers, writing letters
Sailing on Saturdays and dry ships.
They like receiving mail, paying off day, nude pin ups,
Sympathy, complaining and beer.
A seamans secret ambition is to change positions
With the owner for just one trip, to own a brewery
And to be loved by everyone in the world.
A seaman is a Sir Galahad in a Japenese brothel,
A pyschiatrist with Readers Digest on the table,
Don Quixote with a discharge book,
The saviour of mankind with his back teeth awash,
Valentino with a fiver in his back pocket and
Democracy personified in a red Chinese prison cell.
No one is subject to so much abuse, wrongly accused,
So often misunderstood by so many as a seaman.
He has the patience of Job, the honesty of a fool,
And the heaven sent ability to laugh at himself.
When he returns home from a long voyage
No one else but a seaman can create such an atmosphere
Of suspense and longing as he walks through the door
With the magic words on his lips,
HAVE YOU GOT THE ALE IN THEN?





-come to sea and see for yourself-


Sunday, May 2, 2010

story of watchkeeping officer - reasons to date a sailor...too many2..

entri sebab musabab tentang berdating dgn pelaut yg sedikit nakal...ini lebih pd kpd yatchsmen...tankermen ade laa skit2...haha...enjoice...



want thing as good as this...go work on a yatch...cant find this on tankers...


the so many reasons on why to date a sailor...err..yatchsmen i mean..:

1. We have strong hands
2. We're not afraid to get wet
3. We love it when it blows
4. We can go for hours
5. We know what to do when things get rough
6. We are good with ropes, knots, and harnesses.
7. We can usually get it back up after a couple of minutes.
8. Any misdemeaners can be protested.
9. We can find the best start position possible in 3 minutes or less.
10. We're great at operating pleasure crafts of any size.
11. We can beat hard for a long time.
12. We're adept at using lube and ticklers.
13. We have lovely tans from being in the sun all day
14. We give a whole new meaning to "ooch"
15. We can harden up on demand
16. We know when to pull and when to release at just the right time
17. We don't get off until it's coming on our face. (capsize recovery)
18. If you cant keep it up, dont take it out.
19. we are very skilled at pinching and footing
20. The best feeling is surely coming from behind
21. Female skippers know how to grip the extension
22. We know how to get into tight holes no matter what the size of our boat.
23. We're always willing to double up to increase the fun
24. We know how to keep our sticks up, no matter how rough it gets.
25. We discovered the motion of the ocean.
26. Rule #69: Always practice good seamanship.
27. We know how to sheet in and bare away
28. We won't mind the feel of rubber....we are used to "wet suits"
29. We know how to properly position our poles... spinnaker that is.
30. You can't expect to keep your sheets dry for long.
31. All it takes to raise the pole is a yank on the topper
32. When the pole comes down, we are still ready for a long beat.
33. We know how to rub down the topsides and the bottom.
34. Ask for room and we will give it to you
35. Female skippers always head for the buoys
36. Sailors always have a firm grip on the tiller
37. Sailors do it on water
38. A sailor will always scrub a dirty bottom
39. Sailors can fine tune their teamwork technique and equipment for hours until they are outstanding
40. Its all about the first beat
41. Sailors can keep that windward heel going downwind, no matter how much she (the boat) rolls
42. Sailors are good at pumping and rolling, even if its illegal
43. We regularly wear out our sheets
44. A spinnaker is like a lady: treat her gently on the curves but be decisive with the pole.
45. We know how to use the head
46. We like it when it gets rough and high...the wind that is
47. Sailors drop more cloth on a regular basis than anyone
48. Sailors can do it on a trapeze
49. When sailors break rules, they turn around and keep going
50. Sailors instinctively know when to point high AND when to go down
51. Sailors use blocks to gain leverage
52. Sailors are their best under pressure
53. Sailors know the optimum angle to beat at.
54. We know when, why and how to lift skirts.
55. Sailors know how to wing it.
56. Sailors are sure to loosen the sheets with every ride.
57. We know when to move astern
58. Sailors get blown offshore.
59. Sailors work hard when they are in a hole
60. Sailors are occasionaly over early
61. The best way to douse a spinnaker is to simply grab the pole, blow the guy, and suck the chute
62. It is not the size of the yacht that matters, its how well you maneuver it into the slip
63. When in doubt we let it out.

 ku dapat ini di sini....12 reason to date a sailor....

-come to sea and see for yourself- 

Saturday, May 1, 2010

Muse - Resistance




"if we live our life in fear...i`ll wait a thousand year...just to see you smile again..."




-come to sea and see for yourself-

kapal best - super star destroyer....

entri star destroyer...from a galaxy far..far away...aku juga gila kat Star Wars....wahahaha....


ini besar punye kapal pearng...wahahahaaa...

ini bukan kapal perang yg biasa korang tgk...ini kapal perang dtg dari galaksi yg jauh...x wujud pun dlm realiti tp cukup utk membuatkan sebuah negara atau sebijik planet surrender sebelum start perang...yg datang dari idea George Lucas...dan filem trilogi fiksyen Star Wars yg menjadi buah mulut para bapak2 dan anak2 kpd bapak2 nih...

ok ak x nak cite pasal filem dia...korang tgk sendiri...ak nk cite pasal kapal perang yg x wujud nih...tp ia best...ngahahaha...

Star Destroyer nih adalah platform perang milik Galactic Empire...kuasa besar dibawah tadbir the Emperor..atau Darth Sidious...Sith Lord yg bikin satu galaksi kucar kacir...kapal perang nih di bina dlm skala mass production...atau bahasa kasar nya byk nak mampus kat Kuat Drive Yard (tgk...mat salleh pun guna bahasa Malaysia utk bg nama kat dlm cite diaorang....)

 rupa x lawa xpe...janji boleh deliver firepower...dan menggentarkan sapa2 yg berani lawan tokey..ngahaha

star destroyer ni adalah satu mesin perang utk tujuan unjuran kuasa...menundukkan mana2 sistem planet dgn kehadiran di orbit dlm jumlah yg besar...siap dgn persenjataan yg US navy pun x daya nk lawan..kalau aku ade sebijik...dunia ini aku yg punya...kalau aku ade satu fleet...galaksi ini ana yg poonyaa....wahaha...

asal design star destroyer ni dtg dari kapal perang Republic masa Clone Wars dlm episod 2 ke 3...pun dibuat di Kuat Drive Yard...cuma cruiser tu kecik skit je...ini star destroyer bapak besar...panjang dia je 1.6km...kalah kapal2 yg ada atas planet bumi nih...

cite pasal panjang...mesti weapon dia pun gempak...tu yg best tuh...star destroyer nih ada 60 bateri turet turbolaser..60 bateri ion cannon ngan 10 tractor beam projector....ini tractor beam ni bukan trekta yg keje sawah tuh...ini guna nya utk boarding kapal2 yg kecik skit..dlm episode 4 ade..korang tgk laaa...

pastuh...kapal nih bawk gak satu division stormtrooper...6 skuadron pesawat tempur...8 unit shuttle..12 bijik landing barge...20 AT-AT walker ngan 30 AT-ST....dah macam amphibious assault ship nih...


 nak pi KL...??...okeh..ready for hyperspace jump..!!!

camne kapal besaw nih jalan...pakai reaktor...yg kuasa dia sama cam matahari...siap dgn hyperdrive utk bergerak dgn kelajuan cahaya...pergi satu planet ke planet yg lain dlm sekelip mata je...ak pun x tau camne nak bayangkan berapa byk penggunaan tenaga kat star destroyer nih..ak igt kalau kumpul semua powerplant yg ada atas planet bumi nih....belum tentu dpt challenge....x tercapai akal weyh...

tu dia...satu lagi kapal best...walaupun bukan betul2..tp ia sungguh legendary...dan jugak majestik...ngam bah itu...

wahahaha...entri xde idea ini dibawa khas utk anda oleh ikansadinmknorang....

-xde kena mengena dgn come to sea...-