Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Thursday, December 24, 2009

mari belajar pasal kapal - apa itu kapal...?




entri Bahasa Malaysia..saya suka bahasa kebangsaan...dan saya pandai berbahasa penjajah...

apa itu kapal...?

soalan ni amat stereotaip dan kalau korang bukak buku sekolah tadika gambar yg menerangkan perkataan ini adalah lebih kurang camni...


adik2..sebut kaaappaaal....

hahaha...

ok2..serius..

menurut Undang2 Antarabangsa Mengenai Kaedah Mengelakkan Perlanggaran di Laut atau dalam bahasa undang2 disebut International Regulation for Preventing Collision at Sea....kapal adalah apa sahaja kenderaan air yg diguna atau berkemampuan untuk digunakan sebagai pengangkutan di air...

ini termasuk kapal perang dan bot enjin sangkut sampoerna...

kapal ini banyak jenisnya...mula2 kita yg basic2 dlu...sy citer general je ok..nak spesifik kne g ALAM..ngahaha...



ini VLCC..kalu nak jalan dari depan ke blakang kne naik basikal..jauh seyh..


gamba ni menunjukkan kapal tanker...tanker ni banyak lak adik2 die...yg otai skali adalah crude carrier sebab die nie besar x ingat...crude carrier ni kargo nye adalah minyak mentah yg digali dari pelantar2 minyak di luar pantai ataupun di darat...crude carrier ade dua jenis lak..satu very large crude carrier...die ni tanker yg agak besar...satu lagi ultra large crude carrier...ini tanker yg sangat2 besar...panjang lebih 300m ala2 aircraft carrier...


product tanker..kecik je kapal die..x besar pun..

product tanker lak adalah adik kpd crude carrier...selalunya die bwk produk petroleum yg dah siap di tapis dari minyak mentah...kargo die terdiri dari kerosene..diesel..petrol..naptha..bitumen dan lain2 produk bermutu dari Petronas...product ni kecik je kapal die..ala2 chemical tanker tapi tank utk kargo die x bersepah...kadang boleh bawak clean petroleum product atau dirty petroleum product..bergantung kepada kapal tu sendiri dan kompeni yg menguruskannya...



chemical tanker faveret aku..bila sy punya kompeni mau ada sy pun x tau..

chemical tanker lak adalah sepupu tanker2 ni...bahan kimia berbahaya adalah komoditi utama kapal nie...contoh die cam benzene...xylene...styrene dan macam2 lagi yg boleh membantutkan pembesaran serta menggugurkan rambut dikepala selain mengundang kanser dan macam2 penyakit lagi..kadang2 kapal nie pun bawak minyak masak yg mak korang guna utk goreng pisang atau cekodok di waktu petang..baik minyak sawit...minyak zaitun..minyak jagung..minyak senyonyong ngan minyak lintah xde k...itu lain nye komoditi...tapi minyak ikan scotts emulsion ade...


ini dia gas carrier yg amat glamer dlm kompeni aku...mewah cam hotel wa cakap sama lu...

gas tanker adalah adik paling kecik tapi kuat makan dalam adik beradik tanker nie...kapal ni leh bawak gas je..yg mana gas ini telah di letakkan di bawah tekanan tinggi atau di sejukkan ke suhu yg merubah bentuk gas ini menjadi cecair...gas masak kat rumah korang dgn gas lighter korang tu kapal ni lah yg bawak...tapi ini gas tertentu je yg dibawak..yakni gas2 asli cecair (LNG) dan gas petroleum cecair (LPG)..cam gas butana..propana dan metana...alah..yg mcm korang tgk kat Majalah Tiga tu...itu la gas tanker..atau nama glamernye LNG carrier...


bulk carrier...petak2 tu namanya hatchcover..org kampung panggil tutup petak..dlm bleh main futsal..

ini lak kapal kargo...kapal kargo ni pun ade ramai adik beradik...yang paling tua di panggil bulk carrier...ini kapal bawak bahan mentah seperti bijih besi atau arang batu dlm kuantiti yg besar...tepung dan gula yg mak korang simpan kat dapur tu pun kapal ni lah yg bawak...kadang2 habuk kayu pun dia bawak...hampas kelapa sawit...besi sekerap...macam2 lah yg kuantitinya x tercapai akalmu...


kapal kotak2 yg laju...xde tempat main futsal tp byk tempat nak tuang keje..hehehe

kapal kontena ni adalah kapal yg membawa apa sahaja barangan didalam kotak sepanjang 20 atau 40 kaki yg dipanggil kontena...semua benda yg ade kat rumah korang pernah duduk dalam kontena ni dan pernah di bawak oleh kapal kontena..dari kasut adidas..tv plasma...i pod...dapur gas...daging lembu argentina...kereta kebal..bas ekspress...spare part kapal terbang...semua bende lah...x larat nak citer...mayat orang yg dah mati pun di bawak dalam kontena ni..tapi kontena dia ade air cond laa dan dipanggil reefer...ala cam peti sejuk kat umah tu..wat simpan sayur..ikan..belacan..lalala...


ini kapal cam Mistral..tapi xde flight deck..cat kaler civillian...leh bwk byk keta kebal...serius

kapal ro-ro atau roll on-roll off lak adalah kapal yg dibina khusus utk membawa automobil...baik kereta..lori..bas..apa saja lah yg digerakkan dgn enjin 1.6 keatas dan menggunakan petrol atau diesel...kapal ni klakar skit rupenye dan ade gaya kapal pengangkut amfibia tapi dalam die punya masyuk..leh bawak keta kebal weyh...semua kereta import berjenama dan mewah yg dijual sepanjang jalan ampang dan juga di tempat2 oleh kedai2 penerima AP kerajaan dibawa masuk ke dlm negara dgn kapal ni....beli juta2..dtg naik kapal je...igt naik roket...


imej default kapal chin chew...byk derrick..nama kapal dlm tulisan mandarin atau kantonis...

kapal general kargo lak adalah abang paling tua dlm kategori kapal kargo nie...die nie x kira ape jenis komoditi..semua dia bawak...kontena die bawak..minyak die bawak...keta kebal pun die nak bwak..tapi sayang kapal ni dah hampir pupus sebab kapal yg sy sebutkan sebelum ni telah ambil alih hampir semua tugasan dia..skarang nie leh jumpa yg kecik2 je...dan dipanggil kapal chin chew...


ini lah sorga duniawi..korang nk berzina ke nk mabuk ke nk masuk neraka ke..inilah destinasi nya...

kapal penumpang atau passenger cruise adalah kapal utk orang kaya raya bersantai dan menikmati keindahan laut..atau menghabiskan duit mrk dgn berjudi atau melakukan aktiviti hiburan hedonisme yg disediakan...semua ada atas kapal nie...kasino..pub..tempat clubbing paling hot dan ter kool...club org tua2..panggung wayang..suite mencecah ratus ribu satu malam...restoran mewah...pusat karaoke..arked utk anak2...gym...teater dan dewan filharmonik...pusat kegiatan sukan dan riadah...mesjid dan surau je xde atas ni...


feri penang..dari dulu smpai skrang dok lagu tu jaa...

adik kecik die feri...feri lak ade yg cam feri penang...pi mai pi mai tang tu...ade gak feri yg leh bawak keta dan pd masa yg sama ada kemudahan tempat tinggal bg penumpang...ala2 feri jepun..ade feri kelajuan tinggi..cam feri langkawi...feri sekolah lak adalah lori tiga tan milik askar yg digunakan utk membawa anak2 askar ke sekolah...ini feri x leh masuk air..leh karam...

adeh..bru basic...yg advance blum lagi nih...nnt ar smbung..x larat nih...

-come to sea and see for yourself-

3 comments:

DiNa-DiaNa said...

majalah 3..yg siarkan pasal LNG carrier tu bulan bape ek??thn lepas ke tahun lepas lagi??terlepas tgk lur..igt2kn balik..

kasihani aku..huhu~

ikansadinmknorang said...

aiseh..ade la dkt 3 taun lepas die tayang kat tv...xpe2..nxt post akan ade video majalah tiga utk episod tu...

nasib baik ade simpan...

lucky you...:D

Anonymous said...

cam ner nk copy...nk wat assighment nie....