Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Wednesday, December 16, 2009

story of watchkeeping officer - x pass lagi oral exam aku...?


 merenung masa depan yg belum pasti...

entri bahasa Malaysia..sy x suka tulis bahasa Melayu..cam rasis je bunyi nye..

Disember 14 2009...

sebulan lebih menuggu utk 2nd attempt...aku digagalkan atas sebab ketidak kompetenan dan kecelaruan knowledge ttg radar dlm masa satu jam...

org tua aku dah bising..."ape masalah ko nie..susah sangat ke exam ko..?"

sape yg dah pass dan ade knowledge cam master 25 tahun bawak kapal memang akan kate senang dan org tua aku x terkecuali...aku...?

untuk rekod..ini adalah major setback aku yg ketiga untuk 2009...yg mana first setback aku adalah fail dlm radar course..menyebabkan aku kene recourse dan duit aku sebanyak rm1800 akan melayang...2nd setback adalah gagal oral exam first attempt bulan 10 ari tu...

aiseh...org lain dah pass..dah naik kapal..merasa duit gaji kompeni..aku dok mengagau lagi dengan buku practical navigation dan regulations yg maha dahsyat banyaknya utk di hafal...

okey fine...aku x salahkan examiner sebab tugas dia memang utk meneliti level of competency setiap calon bg membolehkan mrk utk berkhidmat diatas kapal2 yg didaftarkan di malaysia supaya pada akhir hari bukan mereka yg dipersalahkan kalau berlaku kecelakaan atau kematian atau kemalangan...dan bukan tugas dia utk menggagalkan calon melainkan calon itu sendiri tidak memenuhi kehendak industri...

sekarang aku dah nampak...bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah...dah bersusah susah pun masih dlm keadaan susah....hmm..luck mmg xde hujung tahun nie...karma dalam keadaan bercelaru dan jiwa penuh dengan kemaksiatan...

maka..kembalilah aku kepada buku2 yg menimbun utk diulangkaji semula...knowledge aku masih belum cukup utk meyakinkan examiner yg aku layak utk meredah samudera raya yg penuh kecelaruan dan ketidakpastian...

kepada yg sama2 x pass dgn aku dlm attempt kali ni...kita blaja lagi...coz we were meant to learn life the hard way...!!

kepada yg dah pass...congrats guys and u deserve all the hard work...aku akan cuba kejar korang... dan aku masih belum give up lagi...!!!

better luck next time...

-come to sea and see for yourself-

5 comments:

kudabesi said...

gud luck bro all d best..

smoga dipermudahkan urusan dalam bab2 exam nih..Insya Allah

Shika said...

Bro...
aku pon sama~
kita go for the next attempt sama2!!

ikansadinmknorang said...

rite..sama2 kita meredah exam utk kesekian kalinya...ngahahaha

cruelgurlz said...

ta semestinya biler kiter gagal tuh kiter ta ley berjaya kan..
maybe nh 1 pengajaran buat awk supaya study lebih lagi...=)

tamingsari said...

....cos we were meant to learn life the hard way...!!!!i like de way u told how hard v learn..bukan senang nak senang..