Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Wednesday, January 20, 2010

apa itu kapal - sambung ari tu nye posting...

dah x bz dah aku skang nie....

ok2..class is now in session...

hari tu aku cite pasal kapal2 yg basic2 je...skang kita advance skit ke tahap expert bg mrk yg baru nak kenal atau nak tahu apa itu kapal dan sedara maranya....haha...fokus kali ni kpd orang2 kuat industri perkapalan global...


ini adalah cable layer...cable die besar punyer...


cable layer adalah kapal yg kerjanya adalah meletakkan kabel di dasar laut atau submarine cable...ini bukan cable utk kapal selam atau cable besar dgn menteri atau mana2 ahli politik ok...itu lain nye cable...cable2 ni terdiri dari cable elektrik...cable fiber optik dan telekomunikasi...bende bulat yg besar kat tgh2 kapal dlm gambo kat atas ni adalah tempat dimana cable ini diletakkan dlm gulungan...selain terdapat mcm heavy lift equipment utk laying...mini sub dan diver pun ade gak kat kapal ni...tujuannya agar cable di tempatkan ditempat yg betul selain utk check ade rosak ke ape ke....ini kapal kalau xde maka xde la kita semua nak merasa pakai telefon atau main internet atau dapat kuasa elektrik yg menjana mcm2 peralatan di rumah...byk jasa dia nie..org je x tau...


kapal yg angkut tongkang...atau Lighter Aboard Ship (LASH) kata org kampung..

kapal ni lak keje die mengangkut tongkang atau pontoon dlm kuantiti besar dlm satu2 masa merentasi lautan dari benua ke benua yg mana kapal tunda biasa x mampu nak redah....kapal ni antara spesies hampir pupus sebab kontena mula mengambil alih kerja2 mengangkut barang scr pukal..tp ade gak komoditi yg terlalu besar cam tangki minyak utk refinery atau bahan binaan pre cast cam konkrit utk buat jambatan atau bangunan yg x mampu dimuatkan dlm kontena jadi kapal ini yg jadi penyelamat keadaan...




ini dredger atau kapal korek...inai kiara ade byk kapal nie...serius...

kapal korek adalah nama x glamer bg dredger yg ade byk lak adik beradik dan sedara mara dlm class nye...keje dredger ni x lain x bukan adalah mengorek tanah atau pasir dlm sungai atau laut utk tujuan mendalamkan sungai atau terusan xpun utk reclaim land cam yg kerajaan UAE wat dgn membina pulau buatan manusia..curik pasir pun pakai kapal ni gak...x caya tanye singapura...haha....dlm byk2 dredger yg palin ol skool adalah dredger yg pakai bucket...gali lubang pakai tong dram....nak power skit kami mempunyai cutter suction dredger dan trailing suction dredger...sesuai utk merembat pasir atau utk tambak tanah....




orang kuat industri perkapalan..minyak dan gas...

aku x sure ape klasifikasi kapal ni tapi dlm byk2 kapal...Blue Marlin dari Dockwise je yg leh angkut offshore installation...jack up drill rig...kapal perang...kapal selam...floating production unit dan lain2 struktur mega yg x mampu digerakkan oleh teknologi pengangkutan konvensional....bayangkan sebuah platform yg leh membawa sejumlah besar kapal layar utk tokey2 balak dan menteri2 dan pd masa lain membantu perkembangan industri minyak dan gas dgn mengangkut pelantar minyak ke medan minyak dan gas di tengah laut....kapal ni leh tenggelamkan hull die dgn menggunakan ballast...kargo di diletakkan dan dibiarkan terapung sblm kapal ni buang ballast die..bila dia terapung..dgn kargo2 tu skali die angkut.....masyuk abis....

ade lagi nie...nnt ak sambung lagi...internet x best...damn lah...

-come to sea and see for yourself-


1 comment:

DiNa-DiaNa said...

yg last tu klasifikasi barge kot??pnh tgk gak r adik bradik dia..name dia boa barge..pn leh angkut gak..