Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Saturday, February 27, 2010

Story Of Watchkeeping Officer - Sekarang Saya 4th Officer...

check BA set nye face mask..x ok krg ade yg mampus..ak x nk jawab kt akhirat nnt..


ya benar..4th officer atau dlm bahasa Malaysia dipanggil pegawai awasan geladak keempat...term ni digunakan oleh konsortium perkapalan yg menggaji saya iaitu MISC Berhad..bg menggantikan terma Jr 3rd Officer...tp balak masih sama lagi...

ape kerja 4th officer nie...??

keje die makan dan tido..selain kene marah dgn org tua (kapten) sebab lambat naik watch atau malas wat maintenance mahupun x turun deck waktu pagi bersama2 chief officer...huhu..

xde arh..tu aku kalau aku malas nak mampos...

kerja 4th officer nie sama cam 3rd officer..cuma rank die je rendah skit dan gaji pun x smpai RM7500.00 sebulan...beza 4th ni adalah die ni diletakkan dlm observation oleh pegawai2 senior iaitu chief officer dan master..utk menilai samada mamat 4th nie leh keje ke..kompeten ke atau habuk pun xde...kalau prestasi memusakan..dpt la naik pangkat jd 3rd officer..dan dapat gaji RM7500.00 tuu...huhu...

aiseh..keje die adalah memastika bahawa semua peralatan memadam kebakaran (Fire Fighting Appliances) dan peralatan menyelamat nyawa (Life Saving Apparatus) berada dlm keadaan baik..dijaga dan diperiksa keadaannya agar dpt berfungsi dan digunakan sebilang masa ketika kecemasan...selain kalau ade ape2 maintenance yg memerlukan peralatan tersebut di hantar ke darat kpd agen utk di repair..maka beliau kne make sure yg chief officer dan master tahu dan peka bahawa perlatan tersebut perlu dihantar utk maintenance..selain make sure yg maintenance tu btul2 dibuat dan bukan caca merba je...ni idup mati nie...

selain dr tu..keje 4th nie termasuk gak..menjadi pegawai awasan di anjungan...atau dlm bahasa penjajah..menjadi bridge watchkeeping officer..atau officer of the watch bg operasi kargo...selain kalau ade operasi2 cam anchoring atau mooring....4th ni gak kne ade kat forward station atau aft station utk assist dan supervise operation..jgn ade kadet mkn wire atau krew kene libas ngan anchor...

safety menjadi keutamaan 4th officer nie..jadi keje die nie melibatkan nyawa krew kapal...kalau die fcuk up..maka ape2 jadi die kene jawab kat akhirat...ampuunn...

sebagai sampingan...4th ni gak agak berkaki lebar dlm kerja2 mengajar kadet yg baru naik kapal..lagipun..beliau fresh lagi dari oral exam maka kesempatan ni patut digunakan kadet2 bg belajar teknik2 dan taktik2 yg diperlukan dlm exam tersebut...dgr tu kadet..!!!

bukan senang keje kapal...gaji mmg besar...responsibility pun besar...silap je..diri sendiri mampus..jawab kat mahsyar nnt...

-come to sea and see for yourself-

2 comments:

kudabesi said...

congrat's bro..

keja elok2..smoga cepat naik pangkat dan bergaji besor..cepat gak kawin nanti haha

iqbal said...

perghhh.. menarik kot jadi 4th officer nih....
leh ajar kadet tuh...wakakakka... kalo keje kapal ni en, masa bila rehat nyer? x kan 24 jam berjaga je?????
lg 1 en, kne periksa alat keselamatan pon hari2 ke???? x kan ar mcm tuh sekali?? tuh je lah erk keje kat kapal??? senang je kn? x susah kan!!!!!!!!! HAHAHHAHA