Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Wednesday, February 3, 2010

apa itu kapal..?? part 4

kapal perang ni tajuk yg luas..

so fokus class kali ni just pd main surface combatant...general je ni..xnk spesifik2..nnt pening..

all ahead full...

kapal selam..ataupun submarine...bukan sakmereng...

kapal selam adalah senjata perang paling ampuh dlm mana2 konflik bersenjata...senyap..susah nk carik...dan ske dok diam2...kapal selam menjadi platform barisan hadapan baik kuasa besar mahupun negara2 dunia ketiga...submarine ni ade lak jenis2 die...kalau yg hunter killer...ade SSK kalau pkai diesel elektrik..SSN lak yg pakai reaktor nuklear...SSBN lak boomer...yg mana kerja die bawak peluru berpandu balistik dan dok diam2 dlm air...die nie slalu kne kejar dgn SSN atau SSK...sume submarine menggunakan torpedo sbg senjata utama...kadang2 ade gak yg pakai peluru berpandu anti kapal..cam exocet tu..kalau cuak2..die kasi lepas periuk api..bukan periuk nasik...nak lagi best...die bawak Paskal...baik punye...huahahaa


airport atas air...ade kedai..pos office..laundry service...kedai makan...tempat simpan jet...reaktor nuklear..wow..

kapal ni guna nye nak mengunjurkan kuasa tentera...ataupun dlm bahasa kasarnye tunjuk berlagak kat negara lain yg korang xde carrier dan byk jet tapi aku ade...prinsip rekabentuk asas x berubah..ade dek utk landing jet...hangar utk simpan jet..kepala kapal senget belah kanan...beza die dulu pkai diesel engine..skang ade yg pkai reaktor nuklear...kapal ni gerak dlm satu kumpulan yg dipanggil carrier battlegroup...yg mana ade kapal2 lain yg tolong jaga carrier nie...tp masih lg ade lg self defense weapon kalau jadi ape2...xpun die antar je jet die tu gi attack sape yg attack die tadi...senang je keje ko kan..cam taiko je...haha...

atomny raketny kresyer - kruiser roket atom...

cruiser ni adalah kapal perang yg besarnye agak bagak dan mempunyai macam2 jenis persenjataan utk peperangan pelbagai dimensi...kapal ni dah x byk dlm mana2 armada laut sebab besar sangat dan x mampu utk dimiliki dan di jaga...macam carrier gak..kapal ni diguna utk mengunjurkan kuasa...tp dgn peluru berpandu jarak jauh dan bukan jet2 pejuang....tugasan bg kapal ni berbeza2 ikut armada negara yg menggunakannya...USSR gunakan kapal ni sbg main body dlm fleet mrk sbb diaorg xde carrier cam US...US lak guna kapal ni sbg platform peperangan anti pesawat..dgn sistem radar jarak jauh...utk melindungi carrier mrk dari disebat...skarang tugas utama kapal ni dah diambil alih destroyer dan frigate...sorry....


dulu destroyer ni kecik je...skarang dah besar2 belaka...

destroyer ni kapal perang laju yg leh escort kapal perang cam carrier atau cruiser...dulu kapal ni kecik...xleh dok lama kat laut dan tugasan selalunya utk kejar kapal selam...skarang x lagi...selain kejar kapal selam..destroyer leh gak gegarkan musuh dgn senjata anti perkapalan atau meranapkan skuadron pesawat tempur dgn radar dan sistem anti pesawat termaju...xpun support hero2 kita dgn naval gun fire support...mencari kapal selam dgn helikopter yg guna dipping sonar atau passive array sonar...dan paling gila adalah menjadi platform menembak jatuh peluru berpandu balistik...damn girl...


hey hang jebat...baik kau turun sebelum aku naik ke atas..!!!

frigate ni kapal perang kecik yg mampu dimiliki oleh mana2 negara yg ade duit tp x byk cam amareka tu...kapal ni kecik lg dr destroyer mahupun cruiser tp mempunyai persenjataan asas cam kapal2 tu...mesti ade anti ship missile...naval gun..anti aircraft gun..surface to air missile...torpedo...pakej senjata sama tp dlm kuantiti kecil...kapal ni senang nk jaga..org x ramai sgt...besar pun xde bagak sgt...kadang2 ade gak angkatan laut yg ade lebih skit duit wat frigate yg ade tugasan spesifik cam anti submarine frigate yg keje die kejar submarine..atau pun guided missile frigate yg ade byk sgt missile mcm2 jenis...x pun air defence frigate yg keje die tembak jet...skarang ni frigate diguna bg menggantikan kapal2 destroyer zaman perang dlu tp ironinya berat kapal baru ni lg besar dr destroyer yg diganti...ape2 jelah...janji ade...

kapal perang kecik...!!

korvet lak kapal yg kecik skit dari frigate dan besar dari patrol craft...ala2 kereta kompak...persenjatan die cam frigate gak cuma terhad...tp leh ligan laju gila...3rd world nation ske kapal ni sebab murah tp pakej die x lari dari kapal2 perang yg lagi besar..bak kate diaorg kos efektif...tp memandangkan kapal ni kecik..jangkamasa kapal ni utk bertahan kat laut pun jadi kurang...selain kalai kene ribut ke topan ke efek die lg teruk dari kapal2 yg lg besar...senang cite korvet best utk tugasan mengawal pesisir pantai...xpun utk melaksanakan hit and run tactic pd aset2 musuh yg mega...baik punye...hahahhaa...

ni bru main surface combattant...lain blum lagi...nnt laa...

-come to sea and see for yourself-