Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Wednesday, May 12, 2010

story of watchkeeping officer - zaman jahiliah ketika induction...

entri khas utk adik2 yg nk report kat ALAM 16hb nih....sila bayar RM50.00 dan bank in ke akaun Bank of Cayman sbg bayaran royalti utk ikansadinmknorang....hehehe...nk free experiance..silapegi induction tu sendiri...wahahaha....


langkah paling2 pertama menuju kearah certified watchkeeping officer adalah - membuat keputusan samada nk bertahan dlm induction programme atau nk give up dan blaja kat tempat lain..and the rest is history...


ape pasal tiba2 aku boleh masuk cite induction nih...??

sebab ade kipas susah mati site aku request...dia nk masuk ALAM tgh bln nih...tp die xde idea ttg apa itu induction programme....hmm...

maka kenalah aku bukak citer psl ak nye induction 3stgh tahun lepas...cerita mungkin sedikit lari sebab memori kepala otak aku x di upgrade kpd hard drive berkapasiti 5 juta terabyte ketika PC Fair hari tuh...so please mind the vague inconsistent stories....

ok...

induction programme nih...sementelah aku kat kolej punyai variasi yg berbeza dr cara ia di conduct oleh para trainers dan lecturer serta seniors...

zaman sblm aku masuk...dgr kisahnya agak serius dan penuh kekasaran programnya...zaman aku...pn boleh kira teruk gak cuma sikit x terukdr senior2 aku...junior ku...err...depa ada induction ke..??...sbb kalau ko tanya aku atau bdk2 batch aku mahupun senior2 ku...depa kata....


"chap ayam jek program depa...x cam kita dulu....teruk cm masuk askar...skang jumpak opiser tgk pn x..bg salam jauh skali...sombong..."(ni officer aku yg cakap time ak kadet dlu...ak x tau...jgn marah aku...)

tp jangan mudah teperdaya..kolej ku itu mempunyai sejarah yg x constant...kadang2 ok..kadang2 x berapa nk ok...sbb batch yg seterusnya ada yg teruk dan ada yg x berapa nk teruk...jd kemungkinan dia x sekata dan x malar...pemboleh ubah yg dimalarkan x wujud dlm eksperimen induksi elektrik ini...wahahahaa

cite psl induction nurako berdarah nih...ak x cite semua experience aku..dan batchmate aku yg spesifik...ku cerita yg general je...spesifik2....tu perlukan penambahan sebanyak RM2500.00 wang royalti yg di masukkan ke akaun di Switzerland...wahahaha....

ok2....

time aku kena dlu...candidate akan kne salam perkenalan dlu dan pemberian hadiah berupa punishment dgn macam2 jenis senaman penyihat bdan spt front support..PT 10..sit up dan macam2 lagi senaman yg membentuk fizikal anda spt Malek Noor dan six pack nya.....

lepas tuh...luggage akan diselongkar utk mencari segala contraband...rokok...ganja...ayaq setan...gambar2 porno...bahan bacaan berbentuk hiburan...senjata atau alatan yg boleh dijadikan senjata...semua lah brg2 yg salah...selongkar abis baju spenda suar korang dlm beg tuh...

pastu..sesi rampasan henpon dan wallet serta barang2 berharga...x nk nnt jd kes rembat dikalangan candidate...

dah siap2 semua...salam perkenalan proper...kasi lagi punishment laa utk kesalahan berbaris x lurus laa...x diam dlm baris laa...gerak2 dlm baris laa...ape laa...salah je kene...siap tuh...diberi tag nama...nama betul xde dah...suma kenal antara satu sama lain dan akan dipanggil berdasarkan nama tag tuh...nam tag aku "rudder"...nama korang...korang akan tau laa nnt....

itu mula2 masuk....bila dah dapat penginapan sesi pembahagaian kumpulan dan aktiviti...ade 3-4 aktiviti besar...yg utamanya kawad kaki setiap hari...ade pengenalan pd sea sport diwaktu petang yg diketika ini ramai akan minum ayaq laut dan menjadi penyu belimbing yg hampir pupus...then ade sikit2 PT dan obstacle course yg x berapa nk askar...PT ape..??..err..physical training...

then ade aktiviti luar...yg merupakan aktiviti compass marching...survival masak nasik dlm canteen askar dan dok sorang2 dalam gelap di kubur atau di dlm ladang sawit...sambil dikacau hantu setan kreewoo...

err...apa lagi eh....

malam....ade aktiviti mental...jadik tugu negara laa...jadik mat rempit tanpa motor...then ade laa skit2 taklimat psl kolej yg diikuti senaman kasi hilang mengantuk yg terdiri dr larian dan PT di malam hari....cam gilaaa...hahaha...then dah x ngantuk...sambung taklimat kolej...apa nih..??..taklimat ni juga mempunyai acara menukar pakaian dlm masa paling singkat..maknanya tukar dr planters order kpd PT order dlm masa kurang 2 minit...then tukar balik planters order...tukar lagi...tukar lagi...lagi...lagi...lagi.....aaaaahhhhhhh.....!!!!

lepas tengah malam...ada aktiviti melawat "bandar melaka"...ini yg ak ingat skali sbb semua disuruh pakai lawa2...cam nk gi dating...pastu di baris ramai2 kat padang depan mediterranean block...pastu guling ramai2....guling ukur padang bg mencapai jarak yg sama dgn jarak dr melaka ke kuala sungai baru....guling..guling macam tenggiling...ngahahahhaa....ohh...sblm diajak melawat....candidate di suruh tido awal...tp dikejut dgn loceng dari neraka yg diletak di depan pintu bilik....bunyi siren tu cam air raid siren...sapa lambat report kena punishment...siap..!!

dah abis guling...lari2 pusing padang tu cam gilaa....utk hilang kan aroma muntah dan fenin2....hahaha...

ending kpd semua benda2 nih...makan malam beramai2 dihari yg penghabisan...membakar tag nama samaran dlm api...then makan kambing kangkang sempena kejayaan melepasi cabaran induction programme....

apa...??

cam x mencabar je aku nye induction experience....??

kat sini aku cerita pakai keyboard dan aku bukan storyteller dgn ayat skematik dan realistik cam Tom Clancy atau Dan Brown..susah ak nak gambarkan keadaan sebenar...nk rasa camne perit payah menjadi orang bodoh selama seminggu...korang pi lah sendiri...ak cite pn x guna...experience is the best teacher...

to all candidate yg baru nk kenal apa itu Akademi Laut Malaysia...good luck and all the best...xde apa sbnarnya induction tu..layan kan aje....hahahhaa....

tahan tunggu...tak tahan cabutt..

-come to sea and see for yourself-

1 comment:

Miss Shizu said...

hahahha..walau induction aku 2 ari jek, tp aku tetap akan ingat smpai bebler..cam haram biler smpai tade membe pastuh tetibe kene rolling..hahaha..muntah ijau terus kot...