Welcome Aboard Mariners Alike - Malaysia Rule The Waves

its hard to describe how a man could left everything he had on land and went out to sea...
its even harder to describe how bright the stars at night and how fresh the cool morning air when you are in the middle of the ocean...
the hardest thing is to describe how close you are to death and how god could took your life at any time...
come to sea and see for yourself...

GOD SPEED AND FAIR WINDS


come to sea and see for yourself

this blog is dedicated to mariners,navigators and seafarers alike, merchant or naval for others to had a glimpse of what we do and what we faced in the vast blue oceans.

Disclaimer :
Please inform in advance the owner of this site if you tend to use any postings entitled or labeled "story of watch keeping officer"..."nautical studies" and "panorama di laut biru" in this site for your website or for any other purposes.

The owner could be contacted through Facebook or email at kartefower_444@yahoo.co.uk

Thank you.

Saturday, May 15, 2010

story of watchkeeping officer - thank you my great tutor...

entri hari guru...kalau cikgu2 dan para lecturer x mengajar aku...maka ak x jd cam siapa aku skang...serius...


cikgu adalah ibarat lighthouse...penunjuk jalan kpd pelaut mana jalan yg betul...


few years back....bila datang hari guru....aku adalah orang yg sikit pun x angkat tau..pd aku..hari guru ni patutnya hari cuti dan bukan hari sekolah...kesian kat cikgu2 hari utk diaorang pn kena datang keje...so agak bosan laa pd aku utk dok kat skolah..

duduk berhimpun kat tapak perhimpunan...dengar teks ucapan panjang dari menteri pendidikan ngan teks ucapan PPD...bapak bosan...senang2 je pass amanat propaganda kat orang suruh baca...bdk2 pn bukan paham pe yg menteri2 sengal nih ucap...cakap nk propaganda je...bosan sial...

tp lepas ucapan2 tu baru lega...sbb ade game...time ni je lah enjoy..tp enjoy ala2 skolah laa...bkn cam kat luar...nk x nk kne follow order....pun kne paksa gi sana sini...so bosan gak...

but then tu dulu...aku masih x nampak apa contribution seorang guru pd student nya selain kena marah sbb x wat nota sains atau buku matematik kena campak keluar sebab jawapan utk latihan semua salah...sungguh bodoh aku nih...ngahaha

sekarang..bila dah habis kolej..bila dah nk start keje...baru ku nampak....



kalau cikgu Zaroni x ajar aku geografi dulu...konfirm ak x tau kat mana Rotterdam...apa nama laut yg aku kena redah utk sampai sana...apa tu latitude and longitude...kitaran 4 musim..solstis dan ekuinoks....serius...semua yg aku blaja tu aku blaja lagi time kat kolej...dan benda yg sama akan dipraktik time kat kapal...

pun sama gak dgn subjek2 lain...especially mathematics...kalau aku x gi class tuisyen Cik Sal kat taman Fasa 1E...ak ingat ak nye calculation bungkus...smpai sudah ak x tau wat...thanx gak kat cikgu Sam sbb campak buku math aku keluar...dr situ laa ak pick up dan buat balik.kasi betul sambil menympah2...oh ak x lupa gak cikgu Aishah...cikgu PKAwam yg ajar math moden time ak kat teknik...die ske cakap kat aku...

"awak bukan bodoh yea...awak sebenarnya malaas.."

hahaha...ak x lupa Pn Raja kt SMKSM dan sir Arjan Singh kat teknik Brash...cikgu2 BI aku nih...dok tanya camne awk nye English fluent dan awk nye grammar agak terror...ku cakap...

"saya main counterstrike dan starcraft utk improve english sy cikgu..."

wahahaa...serius aku cakap camtu kat diaorang....jahat sial ak...pd hal ak blaja dgn baca newspaper dan bukan surat khabar...haha..

cikgu Azmi Yasser...cikgu class ak time kat teknik...ajar subjek PKMekanikal sama2 ngan cikgu Saiyah...x byk cakap tp ske bg latihan LK ngan latihan PKM yg byk nk mampus...abis SPM pn x siap..camne..??..cikgu Asmaniza...cikgu BM aku....kecik molek jah...kadang2 ok kadang2 garang...depends...layan laa..karangan x yah wat byk2...haha...

dan pd cikgu2 subjek lain yg ku x sebut nama tp ku ingat sebijik2 apa dan siapa mrk...thanx a lot...ku x punya dana billion2 Euro utk bayar balik jasa sbb ku tahu itu bukan yg cikgu nak...lg pun diri aku bukan anak lord atau anak kerabat yg punya milllion2 dan billion2 di dalam akaun pesisir pantai..

kalau cikgu2 semua x angkat tau pasal sy...sy pn x tau ape nk jadi kat diri yg hanyut nih....hahaha....cikgu2 memang terbaik...dr sekolah...ku berjaya ke kolej...

di kolej...ku x lupa para lecturer...

Capt Hashimi...pelik...ku sebut nama ni dulu pd hal inilah lecturer yg paling ak x suka...warga pakistan dgn pengalaman belayar lebih dr jangka umur aku...cukup dedicated..cukup sabar dgn student yg degil cam aku...thank you sir...i appreciate and will always remember your teachings....

Capt Malik...subject lecturer utk ship stability...ku masih x faham beberapa perkara tp ku cuba utk pahamkan...mate master nnt mungkin kita ketemu lagi...

Capt Imran dan Capt Mazlan...dua otai dr fleet yg berbeza....punya knowledge yg meluas dlm ilmu kelautan dan pengalaman seluasnya dlm perkapalan....kalau ada rezeki...bukan di kolej mungkin kita ketemu di kapal...

kapten2 dari myanmar yg ak x reti nk eja nama...erk..kadang2 sir cakap cam orang terengganu dlm bahasa inggeris...ku cuba paham tp x paham....still..walaupun cam gagal nk tarik perhatian class...tp sir x putus asa dan terus bersungguh2 dgn effort yg tiada bandingan...

Capt Manogaran...garang laa u sir....tp ok laa...kalau x garang...bdk2 main2 je...hahahaa....mr Nizam...Honda Accord dan skim insurans menjadi rujukan utk ku menambah pendapatan...simulator class pn best...layan abiss....hahahaha....Mr Osman aka OBA...naik basikal sbb BMW nk save minyak...sir ajar practical and priciple of navigation mmg one of the kind....sayang sir dah x ajar lg dah....but thanx for staying a while for us...thanx sir...


dan kepada semua lecturer2 lain...Capt Azam..penulis A Navigators Memoir of A Seafarers...mr KBO...Capt Adam student affairs dan RO yg rajin dok de merit student...ngahahhaa...pn Saedah..mechanics susah nk mampus...pn Hanim...kelas kat RC...hahaha...best2...dan jugak lain2 lecturer modular courses..thanx...with out all of you...i wont become what i am today....

happy teachers day...kpd semua tenaga pengajar..tutor..sensei..master...

SK Seri Manjung...SMK Seri Manjung..SMT Ipoh Persiaran Brash dan Malaysian Maritime Academy....

THANK YOU ALL...

p/s - kalau aku PM...aku declare cuti seluruh negara satu hari...wahahahhaa.....


-come to sea and see for yourself-

No comments: